Yenilenebilir Enerji Kaynağı olarak
Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi en verimli yenilenebilir enerji kaynaklarındandır. Güneş enerjisinden faydalanarak enerji üretimi konusunda çok büyük adımlar atılmış ve ilerlemeler kaydedilmiştir.
Çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Küçük bireysel uygulamalardan, çok büyük profesyonel, endüstriyel uygulamalara kadar güneş enerjisinden faydalanarak elektrik enerjisi üretimi projeleri gerçekleştirilmiş ve günümüzde kullanılır hale gelmiştir.
En yaygın kullanım alanlarından bir tanesi evsel uygulamalardır. Özellikle güneşin bol olduğu güney ve ege bölgelerinde evlerin çatısındaki güneş panlleri ile üretilen elektrik enerjisinden faydalanarak su ısıtmak en yaygın evsel uygulama alanıdır.
Güneş Paneli / Güneş Pili
Aslında insanoğlu güneş enerjisini yüzyıllar boyunca ısınmak veya sıcak su eldesi basit yöntemlerle kullanmıştır. Ancak ilk kez 1839 yılında Fransız fizikçi Edmond Becquerel fotovoltaik hücre adını verdiği güneşten doğrudan elektrik üreten maddeyi bulduğundan beri güneş enerjisinden doğrudan elektrik eldesi başlamıştır.
Fotovoltaik hücreler genellikle silikon esaslı malzemelerden üretilmektedir. Prensip olarak üzerine düşen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine çevirme yöntemiyle çalışırlar.
Silikon hücreye eklenen bor ve fosfor katmanlar sayesinde + ve – kutuplar oluşarak devre üzerinden bir elektrik akımı geçmesi sağlanır.
Fotovoltaik hücreler küçük hücreler olarak üretilir ve ardından birbirlerine bağlanarak istenilen güç değerlerinde paneller elde edilir.
Güneş panelleri genel olarak monokristal, polikristal ve ince film teknolojisi olarak 3‘e ayrılırlar. Bunlar (günümüzde) sırasıyla yaklaşık % 16, % 13 ve % 6 verimliliğe sahip hücrelerdir. Bu değerler değişik ortamlarda değişiklik gösterebilen değerler olmasına karşın ortalama değerlerdir.
Fotovoltaik panellerden elde edilen gerilim DC gerilimdir. Dolayısıyla evlerde veya üretim tesislerinde kullanılmaları için bir inverter yardımıyla AC gerilime dönüştürülmeleri gerekmektedir. Ancak DC ile çalışan ürünler için herhangi bir invertere gerek duyulmaksızın kullanılabilirler.
Sisteme akü bağlanması durumunda akülerin aşırı dolmasını engellemek için sisteme şarj kontrol devresi eklemek gerekmektedir. Eğer inverter şarj kontrol ünitesi özelliğine sahip ise bu üniteye harici olarak gerek kalmayacaktır.
Yenilenebilir Enerji Kaynağı olarak
Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
Rüzgar enerjisinden elektrik elde eden sistemler, havadaki kinetik enerjinin önce mekanik, ardından elektrik enerjisine çevrilmesi prensibine göre çalışmaktadır.
Rüzgar enerjisi, rüzgar akımının uygun olduğu bölgelerde, elektrik enerjisi eldesinde kullanılabilen temiz ve verimli bir kaynaktır. Ancak rüzgar emre amade bir kaynak olmadığı için, depolanarak kullanılması gerekir.
Southwest Windpower firması, 400 W ile 3.2 Kw arasında değişen geniş ürün yelpazesi ile küçük ve orta ölçekli rüzgar türbinleri alanında en çok tercih edilen markalar arasındadır.
Bu sistemler, genellikle şebeke elektriği olmayan bölgelerde kullanılmasına karşın, şebekeye bağlanarak da çalışma olanağına sahiptir (opsiyonel).
Başlıca Uygulama Alanları;
- Küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri
- Dağ, çiftlik, yayla evleri ve yazlıklar
- Cephe ve çatı kaplama sistemleri
- Sokak ve bahçe aydınlatma
- Tekneler
- Karavanlar
- Tarımsal pompaj sistemleri
- Telekom vericileri
- Ölçüm ve haberleşme sistemleri
- Deniz fenerleri ve şamandıralar
- Havalandırma ve soğutma sistemleri
- Elektrik kesintilerinde yedekleme
- İlkyardım, alarm ve güvenlik sistemleri